Μαρία Μουτσίου

 


Η Μαρία Μουτσίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ελληνικό Ωδείο από το οποίο πήρε Δίπλωμα Μονωδίας με το βαθμό Άριστα μαζί με Α! Βραβείο.

Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, εφοίτησε στην ανώτερη σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου από την οποία πήρε δίπλωμα.


Ακόμη έχει πάρει Πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής.

Για πολλά χρόνια γυμνάστηκε στη Σχολή Χορού της Έλεν Τσουκαλά από την οποίαν έχει πάρει βεβαίωση σπουδών.

Πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές της προσελήυθη στην Εθνική Λυρική Σκηνή  ως πρωταγωνίστρια και τραγούδησε σε περισσότερες από 60 όπερες και οπερέτες.

Ακόμη λόγω της εξαιρετικής ερμηνείας των ρόλων που ερμήνευσε της ανατέθηκαν και σκηνοθετικές αρμοδιότητες.

Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Γερμανία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία και Σοβιετική Ένωση, όπου και τραγούδησε  τις όπερες, Μποέμ, Κάρμεν, Τραβιάτα, Οθέλλο και Μπαρτεφλάϋ.
Στο ρόλο της Τσιο-Τσιο Σαν στην Μπατερφλάϋ έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, γι’ αυτό και εκλήθη επισήμως να την ερμηνεύσει στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.  
Είναι δε η μόνη Ελληνίδα σοπράνο που τραγούδησε σ’ αυτό το μεγάλο Λυρικό θέατρο, που θεωρείται ότι είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου.
Βραβεύτηκε σε εορταστική παράσταση που δόθηκε στην Ε.Λ.Σ. για την ερμηνεία της
Στο ρόλο της Ροζίνας, στον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι από το INSTITUTO ITALIANO  DI CULTURA με ασημένια και χρυσή πλακέτα.
Στο Φεστιβάλ Αθηνών τραγούδησε τα «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ με την Φιλαρμόνια Ουγγάρικα, υπό την μουσική διεύθυνση του Μηλτιάδη Καρύδη.
Επίσης τραγούδησε σε κοντσέρτα που δόθηκαν ανα την Ελλάδα υπό την αιγίδα του
ΥΠ.ΠΟ. και σε μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας και άλλων  Δήμων.  Συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης οπου πήρε μέρος σε ραδιοφωνικά κοντσέρτα με αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες με τη συνοδεία της μεγάλης ορχήστρας της Ραδιοφωνίας, σε θεατρικές και τηλεοπτικές εκπομπές ανάλογων προγραμμάτων.
  
1 σχόλιο: